aetles + matlagning   13

Easy Vegan Pressure-Cooker Miso Risotto Recipe | Serious Eats
Miso paste is high in glutamates and will add a deep savory backbone to a dish without overwhelming it. We use a touch of miso paste in both our squash risotto and our mushroom risotto. In those recipes, the miso is a flavor enhancer. In this recipe, the miso is the star.

WHY IT WORKS

Miso is the star of this simple risotto.
Read the Whole Story
The pressure cooker makes risotto easy, with a five-minute cook time and virtually no stirring required.
Miso paste adds a ton of savoriness to the dish while keeping it 100% vegan.
recipe  recipes  recept  mat  matlagning  vegetariskt 
march 2017 by Aetles
När jag känner mig svennebanan käkar jag det svenskaste som finns…thailändskt – Pad Thai :) | Vegoriket
Jag kan vara den enda svensken som inte har varit i Thailand. I min fantasi ser det ut som en gigantisk finlandsfärja inkörd i en het bastu. Och jag gillar varken finlandsfärjor eller värme. Meeen, något som jag älskar är Pad Thai. Det märkliga med Pad Thai är att man kan äta så galet goda varianter ute på restauranger och samtidigt stöta på lika många usla kreationer. Och när man söker recept på Pad Thai hittar man tusen olika varianter, där den enda gemensamma nämnaren är…ja…namnet. Den här varianten gillar jag, men den jag ääälskar serverar de på Wagamama vid Centralstationen i Stockholm. Har ni vägarna förbi och testa, och be dem att skippa ägget om du vill äta den helt vegan.

 

Du kan bryna tofutärningar till den här rätten, men jag körde på Fry’s Chicken-style strips.
Och tamarindpasta kan du snart hitta överallt. Kolla i den asiatiska hyllan!
mat  matlagning  recept  vegetariskt 
march 2017 by Aetles
Risnudlar med krämig jordnötssås, purjolök och soltorkade tomater
Idag stod det snabbmat på lunch-matsedeln. Så snabbmat blev det. Den här rätten tar inte mer än 10 minuter att göra. Men tro inte att det avspeglar sig på smaken, för den här såsen är verkligen smockfull av smaker. Jag älskar att göra asiatiska rätter (ja, jag vet att asiatiskt är väldigt generaliserande att skriva, men när en rätt innehåller soja, ingefära och sesamolja så driver mina tankar automatiskt åt öst), för det krävs så lite för att få en stor smakupplevelse.
 
Risnudlarna ska ligga och dra i uppkokt vatten i cirka 5-7 minuter, och helt ärligt är det precis den tiden du behöver för att göra klart sås och tillbehör. Snabbare än att ringa hemleverans eller dra till en av de stora hamburgerkedjorna. Just saying! Snabbast mat gör du själv - och då åker näringsinnehållet automatiskt upp också. Win win. 
recept  mat  matlagning  vegetariskt 
march 2017 by Aetles
Snabba jordnötssåsen! – ELLEFORTE
Snabblunch på agendan! En färdig kycklingfilé från kylen, en näve rucola, en näve spenat, en halv avokado och ett tredjedels paket risnudlar.

Och så snabbaste jordnötssåsen som går ut på att man rör ut en matsked jordnötssmör i sesamolja och lite vinäger. Så gott!
mat  recept  matlagning 
march 2017 by Aetles
Friterad halloumi i ölsmet med potatismos och kall sås – Vegokäk
Det här är vegetarisk husmanskost när den är som bäst. Med den här rätten kan du charma vilken köttätande surgubbe som helst! Eller kanske ännu bättre: tillfredsställa ditt eget sug efter en rejäl och fettdrypande måltid.

Jag kan avslöja att den krispiga paneringen till halloumin inte är att leka med. Själv föredrar jag att servera med smörigt potatismos, men pommes/klyftpotatis är också gott.
mat  recept  matlagning  vegetariskt 
march 2017 by Aetles
Megakrämig soltorkad tomat-carbonara – Vegokäk
Det finns goda skäl till att det här är ett av mina absolut mest populära recept! Den här carbonaran lyfter nämligen fram allt som är bra med pasta. Den är varm, krämig och fettig – går det egentligen att begära något mer?

När jag blev vegetarian för 15 år sedan var det inte mycket mat jag saknade – men när farsan svängde ihop en carbonara kände jag mig alltid hopplöst snuvad på konfekten. Ända tills den dagen då jag upptäckte storheten i soltorkade tomater!



Nej, solisar smakar inte fläsk, men dom är flottiga och har en djup, mustig smak – precis som bacon eller sidfläsk. Men utan lidande och resursslöseri. Jag vill egentligen inte göra jämförelsen med carbonara med gris, för den här rätten förtjänar en helt egen plats på mathimlen.

Hemligheten för att få till den perfekta smaken är några minimala droppar liquid smoke. Då får du en lätt rökighet som puttar upp rätten till en högre liga. Krämigheten kommer från att du använder mycket äggula och sparsamt med grädde. Det gör hela skillnaden. Såsen blir helt saaanslöst maffig. Jag kan lova att du inte kommer att ångra dig!!!
recept  mat  matlagning  vegetariskt 
march 2017 by Aetles
Att laga mat med miso Recept - Japan Centre
Prova dessa enkla misorecept och lär dig hur du använder en de viktigaste ingredienserna från det japanska köket. Miso håller länge och är full av smak, idealisk att ha till hands i kylskåpet för att tillsätta en umamikick till en mängd rätter, från kryddiga rätter och pickels till desserter. Varför inte prova miso nästa gång du vill att din middag ska få lite extra spännande smak?
miso  recept  mat  matlagning 
march 2017 by Aetles
Nykär i (Shiro) Miso – ROETHLISBERGER
Miso är en traditionell japansk sojaprodukt, som vanligen framställs av soja och ris eller korn, salt och vatten som får jäsa (fermentera) med hjälp av en mögelsvamp. Jag är inget större fan av miso-soppa (mest för att det är just soppa, har aldrig riktigt fattat grejen med att kalla varmt vatten för mat..?) men jag älskar miso-smaken.

I en av mina senaste ordrar från iherb tog jag hem en påse misopasta från Eden Foods, det fanns flera olika sorter och jag valde Shiro Miso då det hette att den var ”fyllig och söt”. Det lät bra, tänkte jag. Och det var väldigt bra, kan jag nu konstatera efter att ha använt den ett par gånger. Faktum är att jag precis la en ny order innehållandes samma misopasta. ”Goda ting går snabbt åt” osv osv… för visst lyder det gamla ordspråket så?

En av mina favoritsaker att göra med miso är dressing och såser av olika slag, det blir liksom alltid bra! Den här dressingen med lime, vitlök, ingefära och yoghurt rörs ihop på nolltid och passar ärligt talat till allt; jag har ätit den till falafel, till kyckling och inte minst hällt generösa mängder av den över alla möjliga sorters sallader. Så god!
miso  recept  mat  matlagning 
march 2017 by Aetles
Miso rätt och slätt « Japan till bords
För en tid sedan fick jag en bra fråga om misopasta och nu har det blivit dags att djupdyka efter svaren.

Misopastan är en essentiell smaksättare och basvara japaner inte kan vara förutan. Misosoppan är ju vida känd vid detta laget men visste du att mison också är god i salladsdressing, i köttfärssåsen eller som marinad till fisk och grönsaker? Bilden är från misokylen i min lokala matbutik och som ni ser finns det en stor mängd olika varianter att välja på. Så, vad är då miso?
mat  matlagning  recept  ingredienser 
march 2017 by Aetles
Så blir köttet bäst!
Så blir köttet bäst!
Ibland finns det saker som känns angelägnare än att stå vid spisen och laga mat. Då kan det passa att bara steka upp ett par skivor kött. Allt som behövs är ett någorlunda mört kött och några enkla små knep. Och en bra stekpanna förstås.
Har man lite längre tid på sig är att steka i ugn är en säker metod att lyckas med en läcker kötträtt. En ugnsstek blir som bäst om den väger minst ett kilo. Att steka i ugn är inte krångligt som en del tror. Det är precis tvärtom. Det enda som krävs är att man har tid att vänta för i ugnen sköter steken sig själv.
kött  matlagning  pdf 
april 2011 by Aetles
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
ecept på Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska). Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
tjälknöl  nötstek  matlagning  recept 
april 2011 by Aetles
Steka i ugn | Laga | Svenskt Kött
Steka i ugn
Att laga mat i ugn är inte bara miljö- och klimatsmart, utan även smidigt. Maten tar hand om sig själv och du kan under tiden ägna dig åt annat. Steker du en stor bit får du mat till flera mål.

 Det finns flera fördelar med att välja en stor stek.
Det är lika mycket arbete som med en mindre
Ugnen är uppvärmd och det tar obetydligt längre tid att steka en stor än en liten stek
En stor stek räcker till flera mål och dagens arbetsinsats blir till morgondagens snabbmat
matlagning  kött  ugn  steka  nötstek 
april 2011 by Aetles

Copy this bookmark:



description:


tags: